Používá technologii služby Blogger.

SKINCARE SCIENCE: SPF

* Některé zmíněné produkty jsem dostala v rámci spolupráce s Notino

S nadcházejícím létem se internet bude pojmy jako jsou "SPF" nebo "UV záření" jen hemžit. Nejspíš už asi víte, že SPF je zkratka pro Sun Protection Factor (faktor ochrany proti slunečnímu záření), ale jste si vědomi toho, jak moc duležité tohle SPF vůbec je? Pojďme se společně podívat na nějaké základní informace a pojďme si vysvětlit, proč je aplikace SPF stejně důležitá jako odličování a čištění pleti na konci dne. 




Naši pokožku musíme před sluníčkem chránit především proto, že vyřazuje škodlivé UV záření. Tohle záření je pro naše oko neviditelné, protože má kratší vlnovou délku, než jakou jsme schopni rozpoznat. Proto možná na jeho škodlivé účinky zapomínáme. V tomto článku můžeme UV záření rozdělit do dvou kategorií - UVA záření a UVB záření. UVA záření má na starosti poškození kůže, které vede k jejímu stárnutí a vzniku vrásek. UVB záření může vést k photokarcinogenezi. Díky tomuto záření se můžete spálit a napomoci k vývoji rakoviny kůže. Photokarcinogeneze je způsobena poškozením buněk a jejich DNA. Je tedy velmi důležité chránit se proti oboum typům  UV zážení. 



Za ideálních podmínek SPF hodnota vyjadřuje kolikrát déle času bude trvat, než UV záření poškodí vaši pokožku ve srovnání s nulovou ochranou. Jenže ideální podmínky máme tak maximálně v laborce. Je třeba mít na paměti, že i vysoké hodnoty jako SPF50 vás ochrání jen před 98% škodlých paprsků a tohle procento se snižuje společně s hodnotou SPF. Sluníčko navíc narušuje opalovací krém, a tak se doporučuje nanášet novou vrstvu krému na opalování každé dvě hodiny (a to jsem našla studii, která vypočítala, že aplikace by měla probíhat každou půl hodinu). Mimo jiné je třeba krém nanést tak třicet minut před pobytem venku. 



Produkty s ochraným faktorem SPF bychom měli používat každý den a to i když je zataženo. Mračna vás sice ochrání přes slunečním světlem, ale před UV zářením vás bohužel neochrání, takže pokud si myslíte, že v zimě není SPF třeba, jste na omylu. Já jsem teď začala používat pleťový sprej Anthelios SPF50 od La Roche-Posay, který si můžu nanést i na makeup, takže se nemusím každé dvě hodiny odličovat :D Zatím jsem s ním spokojená. Teď o víkendu jsme tu měli 25°C (Což je na Severní Irsko opravdu hodně a já poprvé po dlouhé době na sluníčku nevypadám jako alkoholik se svým spáleným nosem). 



Co se týká péče po opaování, ta je také důležitá. Poopalovací krémy obsahují antioxidanty, které bojují s volnými radikály, které zůstanou na vaši pokožce díky těm několika paprskům UV záření, které se dostaly přes opalovací krém. Krémy po opalování jsou dalším krokem, kterým se tak můžete chránit. Navíc tyhle poopalovací krémy doplní vláhu vaši pokožce, která bude po časi stráveném na slunci celá vysušená. Osobně jsem si vybrala krém Photoderm After Sun od Biodermy a naprosto jsem si jej zamilovala. Je ho opravdu nálož (500ml) na to, kolik stojí. Hezky voní (nic výrazného) a hlavně hydratuje a promastí, takže mi vyhovuje i jako bežný tělový krém. Navíc je doplněn o praktickou pumpičku a to já ráda. 

Doufám, že se vám článek líbil. Musím se přiznat, že jsem byla SPF flákač, ale po přečtení několika studií pro sepsání tohoto článku jsem začala mazat jak divá. Pokud máte víc otázek ohledně skincare, doporučila bych se obrátit na kamarádku Hanku, kterou najdete na Instagramu pod @HankaBeauty. Pracuje ve výzkumu a rozumí tomu daleko lépe než kdokoliv jiný v české blogosféře :)

Žádné komentáře