Používá technologii služby Blogger.

Pohlednice ze Severu Francie: Doprava

Třebaže se v této mini sérii zaměřím převážně na město Rennes, hlavním cílem našeho výletu byla návštěva ikonického Mont-Saint-Michel. Logistiku jsme proto plánovaly podle toho. Původní plán byl letět do Nantes přímo z Edinburghu přímým letem. Nantes leží zhruba dvě hodiny jižním směrem od Rennes. Nicméně cesta na vrchol Mont-Saint- Michel by v takové případě zabrala skoro čtyři hodiny vlakem a autobusy, a tak jsme změnily původní plán na let do Rennes, které od Mont-Saint-Michel leží jen hodinu autem. Do Rennes jsme doletěly za pomocí KLM a Air France s rychlou zastávkou v Amsterdamu. Zpět jsme letěly přes Paříž.


Bretaňské letiště v Rennes je maličké, pokud jsem se nepřepočítala, maličká budova skrývá pouze čtyři odletové brány. I tak ale nabízí docela podstatné množství spojů a myslím, že pokud je vaším cílem Mont-Saint-Michel, Rennes je vaší nejjednodušší volbou, třebaže nejspíš neseženete přímý let. 


Cesta z letiště je jednoduchá. Přímo před východem z letiště je zastávka autobusového spoje C6, který jezdí několikrát za hodinu. Lístek dopředu kupovat nemusíte, stačí přiložit bezkontaktní kartu k jedné z mašin, které v autobuse najdete. Vaše karta se tak “označí” a na konci dne se vám strhne výsledná částka za celý den. Jeden lístek stojí 1.5€.

Cesta autobusem do centra trvá asi 30 minut. 



Cesta k Mont Saint Michel


Jak už jsem zmínila, Mont-Saint-Michel leží na severním pobřeží Normandie hodinu jízdy autem od Rennes. Existuje hned několik možností. Můžete jet vlakem, autobusem anebo jako my pronajatým autem. Z mého průzkumu usuzuji, že vlak je bohužel nejméně výhodná volba. Musíte jet totiž oklikou a později přesednout na autobus, takže se cesta protáhne. Navíc onen vlak nejezdí v nejlepší časy. 

Další možností je autobus, který je poměrně dobře řešený. Odveze vás skoro na místo, tam vás na 4 hodiny vysadí a pak zase odveze zpátky. Čtyři hodiny jsou zhruba čas, který na Mont Saint Michel strávíte. Autobus stojí asi 30 euro za cestu tam a zpět. Pro nás to bohužel nebyla vhodná volba, protože časy odjezdů a příjezdů autobusů znamenaly, že bychom tak zabily celý den, což by vzhledem k našemu omezenému času byla škoda. 

Uchýlily jsme se tedy k poslední možnosti - pronajaly jsme si auto. Byla to psychicky nejnáročnější volba, protože já neumím řídit (umím, ale nějak se mi nedaří přesvědčit úřady, aby mi dali řidičák) a Susan doposud řídila jen ve Velké Británii, takže na druhé straně silnice. Ať už to je, jak chce, tato možnost nám zajistila komfort, co se času týká. 

Auto jsme pronajaly se společností Enterprise, se kterou máme zkušenost už ze Skotska. Nejedná se o nejlevnější volbu, nicméně nebylo moc na výběr. Ostatní společnosti vyžadují vysokou zálohu na kreditní kartu, kterou ani jedna nemáme. Enterprise si vystačí se zálohou 250€ na debitce. Volba tedy byla jasná. 



Nájem auta vyšel na 160€ na 24 hodin včetně všech nadstandardních pojištění. Auto můžete vyzvednout buď na letišti anebo na vlakovém nádraží v centru. 


Poznámka: V neděli si auto nevyzvednete, ale všechny společnosti vám umožní auto v neděli vrátit třebaže se v ten den nepracuje. V takovém případě doporučuji oprášit angličtinu, abyste si to domluvili. Ve zkratce, auto přivezete tam, kde jste si jej půjčili a klíče vrátíte do schránky dané společnosti. Schránku najdete přímo na nádraží, které je hned vedle garáže.



1 komentář

  1. Tak to auto je docela drahé. My jsme teď měli auto za 500 Kč na den v Řecku.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat