Používá technologii služby Blogger.

Není antigen jako antigen

Dneska bych vám ráda sdělila jednu zkušenost. Po návratu z ČR (10.10.2021) musím mít druhý den antigenní test. Cena takového antigenu se tu pohybuje v privátním sektoru kolem £30. Samozřejmě testovací kity na antigen jsou tu k dispozici i zdarma od NHS, ale ty se k testování po cestování používat nesmí. Dneska mi dorazil můj test za necelou tisícovku. Čekala jsem, že si udělám výtěr a ten pak pošlu na laborky k otestování. Spletla jsem se. Přišel mi úplně stejný test jako ty zdarma od NHS - výtěr sama, nakapání sama, výsledek sama. Výsledek mám nahlásit tak, že vyfotím onu destičku a pošlu to laborce na mail. Úplně stejný test, kterých mám doma tři krabice, ale použít je po příletu nesmím. Cítím se relativně podvedeně. 


Tím ale mé testovací eskapády nekončí. Už když jsme se vraceli z dovolené, kdy jsme ještě navzdory očkování museli mít antigen před odletem a PCR po příletu. Přítelovi vyšel pozitivní PCR test. Nicméně přítel pracuje s qPCR a dle výsledků usoudil, že se spíše jedná o falešně pozitivní a po diskuzi s jinými laborkami jsme zjistili, že takový výsledek by měl být “inconclusive”. Ale to je jedno, chápu, že Randox nechce nechat nic náhodě a raději to hodí do kolonky “pozitivní”. 

Následně jsme oba museli podstoupit další PCR test, tentokrát od NHS (státní) jako reakce na přítelovo pozitivní test ze soukromé laborky. Oba přišly negativní, čímž se víceméně potvrdilo naše podezření, že se jedná o falešně pozitivní výsledek. Nicméně nevěděli jsme, jak to je s izolací, co dál atd. Strávili jsme tedy hodiny na telefonu s NHS, kde nakonec usoudili, že do izolace není třeba. A pak ze slečny reprezentující NHS vypadlo, že ten přítelovo pozitivní výsledek od Randoxu nikdy ani neobdrželi. Objevily se tedy hned dva důvody k mému rozohnění. Zaprvé jsem naštvaná, že za takové peníze nebyl Randox schopen poslat výsledek tam, kam měl (což je přeci účel celého testování). Zadruhé, bez rezervačního čísla, které obdržíte po nákupu relativně předraženého testu, vás sem do Skotska a potažmo celé Velké Británie nikdo víceméně nepustí, ale výsledek vlastně nikoho vůbec nezajímá. Čekala bych, že se někdo pídit, kde je náš výsledek testu z druhého dne, když vezmu v potaz to hogo fogo kolem testů i pro nás očkované. Ale NHS náš výsledek od Randoxu nemělo a nikdo se ani neobtěžoval zvednout telefon. Hlavně, že jsme zaplatili. Já se tedy ptám, jaká je pointa těchto testů, které jsou zavedené i pro nás, co jsme se zodpovědně naočkovali, když nikoho nezajímá, jestli jsme pozitivní, negativní anebo jestli jsme si ten test vůbec udělali? Jde skutečně o ochranu veřejného zdraví, anebo jen o kšeft? Šlo snad celou dobu jen o to, aby si obyčejný člověk nemohl dovolit odletět na týden do teplých krajů a cestování se tak opět stalo jen výsadou elit? Těžko říct, ale očekávat zájem o plánovanou třetí dávku při takový eskapádách je při nejmenším naivní. Já jen přeji hodně zdaru současným vládám Spojeného království, protože pokud na to přijde a bude třeba opět větší obezřetnosti, motivace k plnění covidových opatření bude korespondovat současnému systému testovacího chaosu, kdy zájem o ochranu veřejného zdraví, je asi to úplně poslední, o co momentálně jde. 

I přes mou nechuť na vás apeluji, abyste si občas ten test udělali. Konec konců, jen proto, že vládě o zdraví evidentně moc nejde, neznamená to, že naše motivace nemůže být jiná. 

Žádné komentáře