Používá technologii služby Blogger.

Pohlednice ze Severu Francie: Místní delikatesy

To, že je Bretaň centrem jídla a dobrého pití, jsem pochytila už při poslední návštěvě Paříže, kdy jsem si zamilovala bretaňský cider z Carrefouru. Až při výletu do Rennes jsem ale pochopila, že Francie je mnohem víc, než jen makronky, brie a croissant. 



Pokud se v Rennes budete někdy pohybovat v sobotní ráno, doporučuji navštívit slavný Market des Lices. Jedná se o obrovské trhy, kde naleznete stánky od místních řezníků, farmářů a pekařů a najdete zde velké množství místních specialit. Tady jsme ochutnaly pečivo Kouign Amann, které jsem se do dneška nenaučila vyslovovat. Jedná se o máslové pečivo obalené v krustě ze zkaramelizovaného cukru. Pečivo je křehké, ale z venku hezky křupavé. Osobně mi to šmakuje víc než croissant a ládovala jsem se tím celý víkend v Bretani.





Další místní specialitou jsou palačinky. Koupíte je na každém rohu za pár euro, jak na sladko tak na slano. Já sama vyzkoušela palačinku s kaštanovým pyré a pak také jednu s jablky a karamelem. Nebe v ústech, nic víc se na to říci nedá. 





Už jsem tu několikrát zmínila bretaňský cider, který je vyhlášený. Bretaň stejně jako Normandie produkuje velké množství kvalitních jablek, a proto se v obou regionech vyrábí hodně cideru a calvados (likér z jablek). V obchodech většinou narazíte na několik značek, ale já si osobně vystačila s Carrefour značkou. Osobně preferuji sladký cider (Doux), ale suchý (Brut) také není špatný. Nicméně Doux je balzám pro mé chuťové buňky a to jinak cider nepiju. Ten bretaňský bych však mohla pít po litrech. 





U dobrého pití ještě chvíli zůstaneme. Rok 2022 se nese ve znamení vína, protože mi tento rok víno konečně začalo chutnat. Respektive zatím mi chutnají jen ta francouzská. Tady v UK jsou francouzská vína poměrně drahá, a tak si asi umíte představit mou reakci na to, když se na menu v místních restauracích objevovala místní vína za 3 eura za skleničky. Dokonce Chateauneuf-du-Pape stálo kolem pěti eur. No co vám budu vyprávět, byl to ráj. A tento ráj si budu i nadále připomínat díky internetovému obchodu s vínem vinoodbodlaku.cz. Na výběr máte nespočet vín podle země, odrůdy a barvy. Jak už jsem zmínila, já se držím mého oblíbeného Bordeaux.





Dále si dovolím doporučit návštěvu velmi luxusního čokoládového butiku Yvan Chevalier. Tento obchůdek jsme si vyhlédly na instagramu už několik měsíců předem. Bohužel se nejedná o kavárnu, takže si tam nemůžete sednout, nicméně za návštěvu a dortík s sebou to rozhodně stojí. Ceny jsou samozřejmě vyšší, když to porovnám se zbytkem Rennes, ale v porovnání s Paříží zaplatíte zhruba stejně jako v každé druhé cukrárně kolem centra Paříže. A dle vašich zpráv z instagramu je Yvan Chevalier levnější než Praha a Bratislava.





Každopádně jedná se o gurmánský zážitek. Ochutnaly jsme dva dortíky a čokoládu a od toho momentu padají návrhy, že příští rok se do Bretaně vrátíme, abych mohla oslavit narozeniny s dortíkem právě z tohoto butiku. Taková je to delikatesa! 


1 komentář

  1. No tak to vidím, že já a přítel tam jet rozhodně nemůžeme, protože bychom si přivezli milion kilo navíc :-D My milujeme sladký a musíme nutně všechno a všude ochutnat.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat